Article Index

The Dekoratie voor Trouwe Dienst Anglo-Boeroorlog 1899-1902 (DTD) was the Boer officer's decoration for devoted and meritorious service during the Boer War.  The regulations the the award of the DTD were published in the Government Gazette of the Union of South Africa number 2307 on 21 December 1920.  The application form for people to be awarded the DTD was called Form A.

The description said the decoration should be 'silver, circular, with the coat-of-arms of the South African Republic and the inscription 'Voor Trouwe Dienst 1899-1902' on one side, and the coat-of-arms of the Orange Free State and the inscription 'Voor Trouwe Dienst 1899-1902' on the other side, with the name and rank of recipient engraved on the edge'.

The colours of the ribbon are red, green, blue, orange and white.  The ribbon uses the Boer Republics' national flag colours.

662 DTDs were issued.

DTD
gallery1
Detail
gallery1
DTD
gallery1
Miniature DTD
gallery1
DTD DSO group to de Jager
gallery1
Form A
gallery1
DTD DSO grtoup to Wolmarans
gallery1
DTD DSO group to Lt Col P L de Jager. DNW December 2017
gallery1

Surname: 
Forename: 
Notes: 
Search Options:
(591 Records)

 Surname   Forename   Rank   Notes 
AckermanJ MKommandantSource: Roll of DTD recipients
AlbertsH AAss. VeldkornetSource: Roll of DTD recipients
AlbertsH AVecht GeneraalSource: Roll of DTD recipients
AlbertsJ JKommandantSource: Roll of DTD recipients
AlbertsS FKommandantSource: Roll of DTD recipients
AlbrechtR F WKommandantSource: Roll of DTD recipients
AllemanF SLager KommandantSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstA DLager KommandantSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstA J HAss. VeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstB K de LAss. VeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstC HKapteinSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstF JAss. VeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstL P JVeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstP JLuitenantSource: Roll of DTD recipients
BadenhorstP JAss. VeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BamJ AVeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BarendsWVeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BeanELuitenantSource: Roll of DTD recipients
BeeslaarJ FVeldkornetSource: Roll of DTD recipients
BehrJ CVeldkornetSource: Roll of DTD recipients
Page 1 of 30
<<First <Prev 1 2 3 4 5 Next> Last>>


Source: Government Notice, No.2307, 21 Desember 1920.

REGULATIES VOOR DE TOEKENNING VAN EEN DEKORATIE, MEDALJE, EN LINT VOOR WONDEN, AAN LEDEN VAN DE UNIE VERDEDIGINGSMACHT VOOR DIENST IN DIE REPUBLIKEINSE BURGERMACHTEN GEDURENDE DE ANGLO-BOEROORLOG, 1899-1902.

Het heeft Zijn Koninklike Hoogheid de Goeverneur-generaal-in-Rade behaagd om, krachtens subartikel (q) van artikel honderd zestien van de Zuid-Afrika Verdedigingswet, 1912, regulaties vast te stellen voor de toekenning aan burgers van die Unie, de dienst doen in de Unie Verdedigingsmacht of gehouden zijn alzo dienst te doen indien voor persoonlike dienst in tijd van oorlog opgeroepen onder de bepalingen van de Zuid-Afrika Verdedigingswet, 1912, en die gedurende de Anglo-Boeroorlog, 1899-1902, in de militaire machten van de voormalige Regeringen van de Zuidafrikaanse Republiek en van de Oranje Vrijstaat trouwe dienst hebben bewezen als burgers van voormelde Republieken, van--
(a) een dekoratie voor trouwe dienst voor officieren van gemelde machten, die onderscheiden en voortreffelike dienst hebben bewezen gedurende bedoelde oorlog;
(b) een medalje voor alle rangen van gemelde machten, die militaire dienst hebben gedaan gedurende bedoelde oorlog;
(c) een lint voor leden van gemelde machten, die wonden hebben opgedaan in gevecht gedurende bedoelde oorlog;
zoals uiteengezet in nevensgaande bijlage.

BIJLAGE

(a) DEKORATIE VOOR TROUWE DIENST, ANGLO-BOEROORLOG, 1899-1902.

Officiers Dekoratie

1. Een dekoratie, te worden genoemd de "Dekoratie voor Trouwe Dienst, 1899-1902," wordt hiermede ingesteld voor toekenning aan die officieren van de strijdmachten van de Zuidafrikaanse Republiek en de Oranje Vrijstaat, welke, als burgers van die Staten, gedurende de Anglo-Boeroorlog, 1899-1902, onderscheiden en voortreffelike dienst in die strijdmachten hebben bewezen en tans als burgers van de Unie van Zuid-Afrika, in de Unie Verdedigingsmacht dienst doen of gehouden zijn alzo dienst te doen indien daartoe opgeroepen onder de Zuid-Afrika Verdedigingswet, 1912.

Beschrijving van Medalje.

2. De dekoratie zal van zilver en cirkelvormig zijn en zal op de ene zijde hebben het Wapen van de Zuidafrikaanse Republiek en de woorden "Voor Trouwe Dienst, 1899-1902"; op de andere zijde het Wapen Van de Orange Vrijstaat en de woorden "Voor Trouwe Dienst, 1899-1902," en op de rand ervan de naam en rang van de ontvanger.

Lint.

3. De kleur van het lint zal zijn rood, groen, blauw, oranje en wit.

Voorwaarden van Toekenning.

4. De dekoratie kan toegekend worden aan officieren van de strijdmachten van de Zuidafrikaanse Republiek en de Oranje Vrijstaat, wier diensten gedurende de Anglo-Boeroorlog, 1899-1902, van zo een Voortreffelike aard waren dat zij, naar oordeel van de Minister van Verdediging, speciale erkenning verdienen.

Bekendmaking in Staatskoerant.

5. De namen van alle officieren aan wie de Minister van Verdediging deze dekoratie mocht toekennen zullen in die Staatskoeront gepubliceerd worden. Officieron aan wie deze dekoratie toegekend gerechtigd zijn op 'n navoeging acbter hun namen van de letters D.T.D.

Verbeuring.

6. Ten einde de eervolle onderscheiding van deze dekoratie te bewaren wordt het bepaald dat indien iemand, aan wie de officiersdekoratie toegekend is, veroordeeld wordt wegens verraad, lafhartigheid of enig schandelike misdaad, hij dan de dokoratie onmiddellik zal verbeuren. De Minister van Verdediging zal de enige beoordelaar sijn of het gedrag van de houder van deze dekoratie van zo een aard is om de verbeuring ervan to rechtvaardigen. Van de verbeuring van deze dekoratie, evenals van de toekenning ervan, zal behoorlik kennis worden gegeven in de Staatskoerant.

 

Teruggave.

7. De Minister van Verdediging zal de bevoegdheid hebben om een officiersdekoratie, die verbeurd is, terug te geven indien de omstandigheden in verband met de zaak zodanige teruggave rechtvaardigen.

(b) MEDALJE VOOR DE ANGLO-BOEROORLOG, 1899-1902.

1. Deze onderscheidingsmedalje zal toegekend worden, ter erkenning aan dienst gedurende de Anglo-Boeroorlog, 1899-1902, bewezen deur die officieren en leden van de strijdmachten van de Zuidafrikaanse Republiek en de Oranje Vrijstaat, welke burgers waren van die Staten en tans, als burgers van de Unie van Zuid-Afrika, in de Unie Verdedigingsmacht dienst doen of gehouden zijn also dienst te doen indien daartoe opgeroepen onder de Zuid-Afrika Verdedigingswet, 1912.

Beschrijving van Medalje.

2. De medalje zal genoemd worden "De Zuidafrikaanse Republiek- en Oranje Vrijstaat Oorlogsmedalje," zal van zilver en cirkelvormig zijn en zal op de ene zijde hebben het Wapen van de Zuidafrikaanse Republiek en de woorden "Anglo-Boeroorlog, 1899-1902"; op de andere zijde het Wapon van de Oranje Vrijstaat en de woorden "Anglo-Booroorlog, 1899-1902," en op de rand ervan de naam en rang van de ontvanger.

Lint.

3. De kleur van het lint zal sijn groen, rood, wit, blauw en oranje.

.Aan Wie uit te Reiken.

4. Mits de aanvragen door de Minister van Verdediging goedgekeurd worden, zal de medalje toegekend worden aan alle officieren en leden van de strijdmachten van de Oranje Vrijstaat en de Zuidafrikaanse Republiek, die werkelik bij die machten te velde dienst deden tussen 11 Oktober 1899 en 31 Mei 1902 (beide datums inbegrepen) en als leden van die machten aanbleven tot 31 Mei 1902.

Aanvragen.

5. Aanvragen voor de toekenning van deze medalje moeten ingediend worden bij de Adjudant-generaal, Unie Verdedigingsmacht, en moeten de volgende biezonderheden bevatent:--
(a) Volle naam en rang.
(b) Strijdmacht, kommando of kommando's bij welke de applikant dienst deed.
(c) Datums tussen welke dienst gedaan word.
(d) Plekken of distrikt waar dienst gedaan word.
(e) Namen van kommandanten of veldkornetten, onder wier bevel de applikant stond.
(f) Veldslagen of gevechten alvaar de applikant tegenwoordig was.

Aanvragen moeton, indien mogelik, gecertificeerd worden door een officier, kommandant of veldkornet, onder wiens bevel de applikant stond, of, zo dit niet mogelik is, dan door twee prominente burgers die bekend zijn met de diense door de applikant bewezen.

(c) LINT VOOR VERWONDING OPGEDAAN GEDURENDE DE ANGLO-BOEROORLOG, 1899-1902.

1. Die onderscheidingslint zal toegekend worden aan die officieren en leden van de strijdmachten van de Zuidafrikaanse Republiek en de Oranje Vrijstaat, welke, als burgers van die Staten, gedurende de Anglo-Boeroorlog in gevechte gewond worden tussen 11 Oktobor 1899 en 31 Mei 1902, en tans, als burgers van de Unie van Zuid-Afrika, in de Unie Verdedigingsmacht diense doen of gehouden zijn alzo dienst te doen indien daartoe opgeroepen onder de Zuid-Afrika Verdedigingswet, 1912.

Beschriijving.

2. De kleur van het lint zal zijn rood, groen, wit, oranje en blauw.

Hoe te Dragen.

3. Het lint zal op de linkerborse gedragen worden onmiddellik volgende op het lint van de Anglo-Boeroorlogmedalje en zal ander-halfduim breed zijn.

Aanvragen.

4. Een certifikaat en het betrekkelik lint zullen door de Adjudant-generaal, Unie Verdedigingsmacht, uitgereikt worden aan alle officieren en leden van de strijdmachten van de Zuidafrikaansse Republiek en de Oranje Vrijstaat, die in gevecht gewond worden terwijl diensstdoende bij die machten tusson 11 Oktober 1899 on 31 Mei 1902, mits hun aanvragen door de Minister van Verdediging goedgekeurd worden.

Certifikaat.

5. Aanzoeken om een certifikaat en lint moeten de volgende biezonderheden aangeven :--
(a) Volle naam.
(b) Kommando of strijdmacht bij welke dienst gedaan word.
(c) Datums van dienst.
(d) Plaats of distrikt waar dienst gedaan word tijdens verwonding.
(e) Aard van verwonding.
(f) Datum van verwonding.
(g) Ook moet, wanneer mogelik, bij de aanvraag ingesloten worden een certifikaat verstrekt door:--
(1) de kommandant of andere officier onder wiens bevel de applikant stond tijdens verwonding; of
(2) een geneeskundige; of
(3) een predikant, die met het geval bekend is; of
(4) een ander verantwoordlike persoon, die de aanvraag zal kunnen steunen.

Only registered users can post comments